Projektets historia

Vi startade projektet i november 2013. Först ansökte vi om registreringsnummer från Skattemyndigheten och fick det strax före jul. Efter det kunde vi öppna konto och bankgiro på Swedbank. Till kommunen lämnade vi en anmälan om vår existens. Vi diskuterade dessutom med kommunen om den kunde hjälpa oss ekonomiskt eller genom att anvisa oss en lokal där vi kunde träffas. Det hade kommunen dessvärre inte "råd" med. Vi kunde hyra klassrum enligt de alternativ som fanns på kommunens hemsida. De var dock inte intressanta för oss utan vi tog kontakt med Långhundra IF som äger Staffansgården. Vi hyrde den och satte en annons i tidningen om att vi startat en finsk förening.

Lördagen den 15 februari och tisdagen den 25 februrari träffades vi på Staffansgården dit intresserade fick komma på fika och vi kunde diskutera olika idéer, önskemål och förväntningar på föreningens verksamhet. Båda gångerna var över femtom personer närvarande. Det kom fram en massa idéer, bl.a. önskades det motion, sång, dans, karaoke, familjeaktiviteter osv. Vi kan naturligtvis inte börja med allt på en gång men med tiden blir åtminstone en del av idéerna verklighet. Det förutsätter förstås att medlemmarna är aktiva.

Onsdagen den 12 mars träffades vi igen på Staffansgården för att planera en loppmarknad för att få pengar i kassan. Det fanns fjorton medlemmar på plats. Vi bestämde att hyra bord till andra utanför föreningen, så att de kunde sälja sina egna saker. Vi hade räknat med att det fanns plats för tio bord i salen. När annonsen i Knivsta Nytt hade kommit ut, blev alla bord sålda med det samma, vilket  överskred alla våra förväntningar. Vi bestämde att ha loppmarknaden söndagen den 30 mars.

Loppmarknaden den 30 mars gick bra trots lite krångel i början. Vi fick betalt för nio bord. Ett av borden fick stå tomt och av det fick vi lära oss att i framtiden ta betalt för borden i förskott och även ha en reservlista. Vi fick ihop gott om varor till vårt eget bord och en hel del blev sålda. Populärast var karelska piroger som Riitta bakat, söta små dockor som Leena virkat och sockerkakor som Anneli bakat. En hel del korv med bröd blev också sålda. Det var överraskande få som var kaffesugna så kanelbullarna blev kvar till våra egna fikastunder. Som helhet är vi nöjda med denna första loppmarknad, nästa gång går det säkert ännu bättre!

Fredagen den 25 april gjorde vi ett besök i kommunens bibliotek. Bibliotekarien Gunnel Furuland hade tagit kontakt efter att hon läst artikeln om oss  i tidningen. Hon ville gärna visa biblioteket och berätta om dess finska böcker. Även om det stod om den gemensamma träffen på hemsidan var det tyvärr bara fem stycken som kom. Gunnel visade oss runt i biblioteket och berättade om dess verksamhet. Vi pratade om finska böcker och vi fick lämna önskemål om andra och nya finska böcker som Gunnel lovade skaffa till biblioteket om det bara var praktiskt möjligt. Det var ett trevligt möte och vi var mycket tacksamma för bibliotekariens initiativ. Hon önskade alla finländare välkomna till biblioteket att lämna önskemål och att utnyttja det redan existerande utbudet.

Onsdagen den 7 maj hade vi träff hos Riitta för att planera för Knivsta marknad. Tyvärr kom det bara sex stycken medlemmar som fick ta hela planeringen. Vi bestämde i alla fall ta med informationsmaterial om minoritetslagarna och vår förening. Vi ska även sälja kaffe med kanelbulle. Det blev en del saker kvar sedan förra loppmarknaden så dem ska vi också försöka sälja. Upplands Radio ska komma klockan elva och intervjua oss.

Lördagen den 17 maj var det marknad i Knivsta. Vädrets makter var med oss alla för solen sken och det var varmt så det räckte till och blev över. Vi hade ett eget bord hos Riitta. Tanken var att informera alla intresserade om vår förening. Riitta hade öppnat garageportarna och därifrån fick vi sälja både ett och annat till loppispriser. Även andra hade haft med sig saker vi kunde sälja för föreningens räkning. Vi sålde också kaffe med hembakt. Pirjo Hamilton från Sisuradio kom och intervjuade oss. Intervjun kommer ut på måndag kl 18.15. Dagen innan hade vi fått en glad överraskning när vi fick veta att Knivsta kommun hade givit oss ett etableringsbidrag. Det tackar vi för!

Lördagen den 20 september var vi med på KnivstaExpo för att informera om vår existens. Enligt Anja hittade inte finländarna till platsen. Vi får hoppas att de som är intresserade av föreningens verksamhet hittar till hemsidan och på det viset också till träffarna på onsdagar.

Ordföranden Auni kan tyvärr inte vara med på föreningens verksamhet under hösten och den kommande vårvintern. Vice ordföranden Anja tar över rodret så länge.

Onsdagen den 24 september var det dags för höstens första träff på Staffansgården. Tyvärr hade alla i styrelsen något annat att  uträtta just då men dörrarna hann Anja i alla fall öppna i tid. Det var bara fem stycken som kom till träffen, men det kommer att bli bättre vartefter, det är vi säkra på!

Den 13 oktober fick vi ett besked från kommunen angående medborgarförslaget om att Knivsta ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Inget slutgiltigt beslut var taget än. Kommunstyrelsen fick i uppdrag att utreda ärendet vidare med en mer omfattande ekonomisk konsekvensanalys. Allt hopp är alltså inte ute än, vi får lova att vänta på det slutgiltiga beskedet.


Medlemsavgift

Om du vill bli medlem i föreningen kan du betala medlemsavgiften 150 kronor för året 2016 till Swedbank. Vi är med i Sverigefinska riksförbundet (SFRF) och 51 kronor av medlemsavgiften går till SFRF som har försäkrat alla sina medlemmar. Vi är alltså försäkrade mot bl.a. olyckor och stöld när vi har våra sammankomster.

Kontonumret är:   (8381-6)  934 958 627 - 2

Bankgiro:  518-6721