Johanna Koljosen luento Uppsalassa

24.10.2014 21:27

Johanna Koljonen "Tänder ljus, kollar på Okänd soldat"

Föredrag på Slottsbiografen i Uppsala den 10 november kl. 18. Fri entré.

Varmt välkommen!

Den finska filmklassikern Okänd soldat fick sin premiär 1955, året efter att Väinö Linnas bästsäljande roman med samma namn utkommit.

Numera visas den i finsk tv varje självständighetsdag. Johanna pratar om hur krigsfilm i allmänhet och Okänd soldat i synnerhet blivit ett sätt för finländarna att både behandla krigets trauma och högtidlighålla dess minne.

2014JohannaKoljonen_fotoBjarkePedersenJohanna Koljonen är författare, programledare och filmkritiker verksam i Sverige. Hon skriver bland annat manus till den nordiska mangan Oblivion High, är medförfattare till boken Främling om Carola Häggkvist, delägare till produktionsbolaget Rundfunk Media AB som gör radio, TV och webb.     Hon satt i juryn för Augustpriset 2011, är ledamot i Svenska Serieakademin och var ledamot i regeringens Litteraturutredning 2011-12. Tillsammans med Sofia Mirjamsdotter belönades hon med Stora Journalistpriset för initiativet till twittersamtalet #prataomdet som ledde till en bred offentlig debatt om förhandling och övergrepp i sexuella situationer. Hon är programledare för TV-cirkeln: Downton Abbey i SVT1.

Landstinget i Uppsala län är finskt förvaltningsområde och landstinget gör därför särskilda satsningar för att främja finsk kultur och det finska språket.

Se gärna alla programpunkter som ordnas av Kulturenheten i november:                             

https://www.lul.se/sv/Kultur/Finsk-kulturmanad-i-november/